Jag heter Emilie

En biografisk roman om Emilie Flygare-Carlén
av Bodil Tingsby


Som ung var hon en skeppare i kjol, en köpman som seglade utmed västra kusten. Egentligen otänkbart för en ung kvinna i början av 1800-talet. Men hon sprängde fler gränser. Emilie Flygare-Carlén, 1807–1892, blev sin tids mest lästa, bäst betalda och internationellt mest spridda författare.
Litteraturprofessor Yvonne Leffler kallar henne med lätthet ”Sveriges första deckardrottning”. Bara något år efter den roman som ofta omnämns som den första detektivhistorien, Edgar Alan Poe´s Morden vid Rue Morgue, publicerades hennes Rosen på Tistelön. ”Egentligen mer raffinerad, en thriller”, enligt Leffler.
Bodil Tingsby skrev manus och producerade 2018 en dramadokumentär om författarinnan
Emilie Flygare-Carlén, född i Strömstad som fjortonde barnet till kaptenen och köpmannen
Rutger Smith och hans hustru Margaretha, född Stiegler. ”Men Emilie nöjde sig inte med det”, säger Bodil, ”det låter kanske konstigt, men det blev ingen ro förrän en roman om hennes livsöde stod på pränt.” En berättelse om en kvinna - så älskad, så hånad, så drabbad.
”Himlen bevare oss från kärlek, och allt ont!”
ISBN 978-91-984128-5-7


"I Jag heter Emilie får vi följa Emilie Flygare-Carlén från Strömstad till salongerna i Stockholm. [...] boken är vackert tryckt och fint illustrerad." (Elisabeth Brännström, BTJ-häftet nr 6, 2021)

"Under läsningen av boken har jag helt klart blivit intresserad av denna starka kvinna som fick utstå mycket under sitt liv. Vilka otroliga prövningar med både sina makar men även sina barn som flera dog tidigt under sina levnadsår. Intressant hur hon umgicks i det kulturella och litterära Stockholm med många kända personer och diskussioner. Emilie Flygare-Carlén blev sin tids mest lästa och betalda författare. Hon jämfördes med bl.a. Dickens och Dumas.Jag har lagt ner hennes bok Rosen på Tistelön i min bokhylla på Storytel och ska läsa den framgent. Jag visste egentligen ingenting om Emilie och är mycket glad att jag fick möjligheten att läsa denna bok som är mycket välskriven." (Maria Thuresson, Bloggen Bokparet 2021-03-05)